Delta Dunarii (3446 km²), aflata in mare parte in Dobrogea, Romania si partial in Ucraina, este a doua ca marime si cea mai bine conservata dintre deltele europene.

Delta Dunarii a intrat in patrimoniul mondial al UNESCO in 1991, fiind clasificata ca rezervatie a biosferei la nivel national in Romania si ca parc national in taxonomia internationala a IUCN. Aceasta se suprapune atat siturilor de importanta comunitara Delta Dunarii (sit SCI) si Delta Dunarii (zona maritima); cat si ariilor de protectie speciala avifaunistica Bestepe – Mahmudia si Delta Dunarii si Complexul Razim – Sinoie.

Situl Delta Dunarii (incepand din 21 mai 1991) este protejat prin Conventia Ramsar (The Ramsar Convention on Wetlands) ca zona umeda de importanta internationala.

Parcul national include rezervatiile naturale: Capul Dolosman, Cetatea Histria, Complexul Vatafu – Lunghulet, Complexul Sacalin Zatoane, Grindul si Lacul Raducu, Grindul Chituc, Grindul Lupilor, Insula Popina, Lacul Potcoava, Padurea Caraorman, Padurea Letea, Rosca – Buhaiova, Corbu-Nuntasi – Histria, Lacul Belciug, Lacul Rotundu, Arinisul Erenciuc, Complexul Periteasca – Leahova, Lacul Nebunu, Padurea Babadag – Codru, Dealul Ghiunghiurmez si Saraturile Murighiol.

Delta Dunarii contine mai mult de 360 de specii de pasari si 45 de specii de peste de apa dulce in numeroasele sale lacuri si japse. Acesta este locul unde milioane de pasari din diferite colturi ale Pamantului (Europa, Asia, Africa, Marea Mediterana) vin sa cuibareasca. Speciile majore de pesti in cadrul Deltei Dunarii sunt stiuca si somnul. Fauna deltei este una bogata si variata in specii de mamifere, pasari, reptile, amfibieni, pesti, crustacee, melci, moluste si insecte; dintre care unele protejate prin aceeasi Directiva a Consiliului European (anexa I-a) 92/43/CE (privind conservarea habitatelor naturale si a speciilor de fauna si flora salbatica) sau aflate pe lista rosie a IUCN.

Geografie

Delta Dunarii este limitata la sud-vest de podisul Dobrogei, la nord de cel al Basarabiei, iar in est se varsa in Marea Neagra. Delta Dunarii este traversata de paralela de 45° latitudine N si de meridianul de 29°, longitudine E. La nord, bratele Chilia si Musura formeaza granita cu Ucraina. Delta ocupa, impreuna cu complexul lagunar Razim-Sinoe 5050 km², din care 732 km² apartin Ucrainei, Deltei romanesti revenindu-i o suprafata de 2540 km². Este incadrata de limane si lacuri adiacente si cuprinde sute de lacuri intre brate, dintre care cateva zeci de mari dimensiuni. Datorita celor 67 milioane de tone de aluviuni aduse de Dunare, Delta Dunarii creste anual cu aproximativ 40 m².

Dunarea, ajunsa la Patlageanca se bifurca: Bratul Chilia la nord si Bratul Tulcea la sud, brat care mai apoi, la Furca Sfantu Gheorghe (in turceste Çatal Çedırlez uneori transcris in romana „Ceatal Sf. Gheorghe”) se desparte in Bratul Sulina si Bratul Sfantu Gheorghe.

Bratul Chilia, formeaza granita cu Ucraina, si transporta pe cursul sau, de o lungime de 104 km², 60% din apele si aluviunile Dunarii.

Bratul Sulina este situat in mijlocul Deltei si, spre deosebire de Chilia, are un curs rectiliniu, fiind permanent dragat si intretinut pentru navigatia vaselor maritime. Are o lungime de 71 km si transporta 18% din volumul de apa al Dunarii. Cursul Bratului Sfantu Gheorghe este orientat spre sud-est, si se desfasoara pe 112 km, transportand 22% din debitul Dunarii. La varsare formeaza insulele Sacalin considerate un inceput de delta secundara.

Delta Dunarii (cu exceptia deltei secundare a bratului Chilia) face traditional parte din Dobrogea, dar in Antichitate si Evul Mediu litoralul se afla mult mai la apus (intre Chilia Veche si Murighiol pe vremea lui Strabon, intre Periprava si Lacul Dranov in epoca bizantina), astfel incat hartile istorice care reprezinta Dobrogea cuprinzand toata Delta actuala, sunt geomorfologic false.

Express Delta Tour

Fotografii din Delta